Βιογραφικό σημείωμα

Ο Στάθης Λιάντης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην ιστορία και την θεολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά την μεταβυζαντινή περίοδο, την θρησκευτική ζωή των ομολογιακών κοινοτήτων υπό το ισλαμικό Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, την επιρροή των θρησκευτικών παραγόντων στην Διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις, και την διαμόρφωση της θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας των σλαβικών λαών.

Από το 2016 έως το 2019, διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ήταν ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας (2016), η οποία συντόνισε τις δραστηριότητες των κρατικών και θρησκευτικών φορέων που μετείχαν στην προετοιμασία του Πανορθοδόξου Συνοδικού Γεγονότος. Επίσης, είχε οριστεί εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κατά την επίσκεψη της Πατριαρχικής Εξαρχίας στο Άγιον Όρος για τον διάλογο επί ενδοαγιορειτικών θεμάτων.

Ήταν ο πρώτος Ειδικός Απεσταλμένος της Ελλάδας για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την Προάσπιση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος και, ταυτόχρονα (2016-2021), ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Διεθνή Συμμαχία για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), τον διακυβερνητικό οργανισμό που προωθεί την εκπαίδευση, την έρευνα και την διαφύλαξη της μνήμης του μεγαλύτερου μαζικού εγκλήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος.

Με εισήγησή του ως Ειδικού Απεσταλμένου, η Ελλάδα υιοθέτησε τους λειτουργικούς Ορισμούς της IHRA για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την Προάσπιση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, δημιουργώντας έτσι το νομικό πλαίσιο για την εκπόνηση μιας Εθνικής Στρατηγικής κατά του Αντισημιτισμού. Επίσης, στην Ολομέλεια της Φεράρας το 2018, για πρώτη φορά στην ιστορία της IHRA ανατέθηκε στην Ελλάδα η ενιαύσια Προεδρία του οργανισμού (2021). Εκπροσώπησε την Ελληνική Δημοκρατία στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και στις αντίστοιχες Συνόδους Κορυφής του ΟΑΣΕ. Ορίστηκε εκπρόσωπος της χώρας στις Διεθνείς Συνδιασκέψεις Ειδικών Απεσταλμένων και Συντονιστών για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού (Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ).

Εργάστηκε ως επιστημονικός επιμελητής ελληνικών και ξένων εκδόσεων σε τομείς των Κλασικών Σπουδών και των Ανθρωπιστικών Επιστημών (Νομική, Φιλοσοφία, Θεολογία, Ιστορία, Γλωσσολογία, Θρησκειολογία κ.ά.), και οργάνωσε ακαδημαϊκά συνέδρια και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Εκπόνησε και συντόνισε πολιτιστικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής, την Εκκλησία της Ελλάδος, την Αρχιραββινεία των Αθηνών και επίσημες αρχές άλλων θρησκευτικών ομολογιών.

Μεταξύ 2015 και 2020, ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η έρευνά του επικεντρώθηκε στην ελληνική εξωτερική πολιτική και την θρησκευτική διπλωματία κατά την πολιτική και εκκλησιαστική διοίκηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού (Παπανδρέου), Αντιβασιλέα και Πρωθυπουργού της Ελλάδας (1944-1946).

Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Χριστιανική Γραμματεία από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Επίσης, κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στην Εκκλησιαστική Ιστορία και την Χριστιανική Γραμματεία (MTheol) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, και στις Late Antique and Byzantine Studies (MPhil) από το Royal Holloway-University of London (με υποτροφία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και συνεποπτεία από το King's College London και το University College London). Έχει λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση στην Παλαιογραφία και την Κωδικολογία.

Ως ερευνητής, έχει μελετήσει το πολιτιστικό και ιστορικό πλαίσιο των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας και την ιδεολογική χρήση εκκλησιαστικών προτύπων. Το θεματικό πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής αφορούσε στην μετακένωση και την εξέλιξη της υστεροβυζαντινής πνευματικής παραγωγής στην Δύση κατά την Αναγέννηση.

Έλαβε μέρος στην σύνταξη της ακαδημαϊκής πρότασης, που εκπονήθηκε και υποβλήθηκε από την Θεολογική Σχολή στο ERC Advanced Grant της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2013, με τίτλο: «Thessaloniki from the 13th to the 18th Cent.: A City of Nations, Religions and Cultures - Models of Harmonious Coexistence». Συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, «Οι Ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής και η συμβολή τους στον διάλογο με τον σύγχρονο κόσμο» (2014-2017).

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Άγιοι του Θεού, Θεράποντες του Έθνους: Θρησκεία, Διπλωματία και Πολιτική στην Διαδικασία Γενέσεως Εθνικών Προτύπων» με προλογικό σημείωμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, και «Μέτρο Διαλλαγης: Η Μεταβυζαντινή Θεολογική Διπλωματία του Μαξίμου Μαργουνίου», το οποίο προλογίζει ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.