Για το ΕΚΠΑ

Marisa Fountopoulou
ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑ...

1. ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 2018»

Το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, με πρωτοβουλία και επιστημονική εποπτεία της Προέδρου του Καθηγήτριας Μαρίζας Φουντοπούλου, οργάνωσε κατασκηνωτική περίοδο για τα παιδιά των μελών ΔΕΠ και των εργαζομένων στη Φιλοσοφική, τη Θεολογική και τη Σχολή Θετικών Επιστημών. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα 26 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου, 42 παιδιά ηλικίας 9-15 ετών συμμετείχαν στην κατασκήνωση «Πανεπιστήμονες 2018» στον Αυλώνα Αττικής, στις σύγχρονες κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις που μας παραχώρησε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μια σειρά από ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες (όμιλοι σκάκι / θεατρικού παιχνιδιού / αυτοάμυνας / δυναμικών χορών / δημιουργικής γραφής, παιχνίδια πισίνας, αθλοπαιδιές, φιλαναγνωσία, περιβαλλοντική εκπαίδευση, κατασκευές, ρητορική – επιχειρηματολογία, ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, ψυχαγωγικές βραδιές), επιλεγμένες και οργανωμένες με παιδαγωγικά κριτήρια από τους συνεργάτες του Τμήματος και με τη συμμετοχή ειδικά επιλεγμένων στελεχών.

Η προσπάθεια στέφτηκε από εντυπωσιακή επιτυχία: το συναισθηματικό κλίμα που αναπτύχθηκε ήταν εξαιρετικό, όπως και η συμμετοχή των παιδιών στις δραστηριότητες, καθώς και το πνεύμα ομαδικότητας που διαμορφώθηκε. Στο τέλος, κυριάρχησε το κοινό αίτημα: «να ξανακάνουμε κατασκήνωση και του χρόνου, να μην χαθούμε με τους καινούργιους φίλους που κάναμε»!

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/katas...

 

2.ΜΟΥΣΕΙΟ

«Μουσείο Παιδείας Πανεπιστημίου Αθηνών: Ένα σχολείο του παρελθόντος για τους πολίτες του μέλλοντος»

Το Μουσείο Παιδείας ιδρύθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών το 1993 και ανήκει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διασώζει και εκθέτει όλο το φάσμα της Παιδαγωγικής χρονικά και θεματικά, με πλούσιο πρωτογενές (σχολικά αντικείμενα μαθητών, εποπτικά μέσα δασκάλου, παλιά σχολικά εγχειρίδια) & δευτερογενές υλικό (φωτογραφίες, χάρτες, κείμενα, μακέτες). Η πρώτη έκθεση διαρκείας εγκαινιάστηκε το 2000, ενώ από το 2004 το Μουσείο εκθέτει τη μόνιμη συλλογή «Εικόνες από τη Νεοελληνική Εκπαίδευση και Παιδεία» που αφορά την εξέλιξη της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα τον 19ο & 20ο αιώνα.

Οι γενικότεροι στόχοι του Μουσείου αφορούν:

- τη διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον τομέα της Παιδείας και της Εκπαίδευσης

- την έρευνα και μελέτη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο της Ιστορίας της Παιδείας, Παιδαγωγικής, Αγωγής και Εκπαίδευσης στον ελληνικό χώρο από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας σε σχέση με τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την υφήλιο

- την κατάρτιση αποφοίτων ΑΕΙ σε ζητήματα α) Μουσειοπαιδαγωγικής και β) καταγραφής και συντήρησης υλικού που υπάρχει στα σχολεία και με την πάροδο του χρόνου κινδυνεύει να καταστραφεί.

- τη συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και πολιτιστικούς φορείς.

Το 2013 ανέλαβα τη Διεύθυνσή του με στόχο να μετατραπεί σε ενεργό φορέα του Πανεπιστημίου Αθηνών που διασώζει την σημαντική αυτή Πολιτιστική Κληρονομιά για τη χώρα μας. Το Μουσείο από τότε λειτουργεί καθημερινά απευθυνόμενο σε σχολεία της Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με βάση τις ηλικιακές και μαθησιακές ανάγκες των παιδιών. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται πάνω από 7.000 μαθητές και μαθήτριες από τα Σχολεία του Νομού Αττικής, γεμίζοντας το κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με χαρούμενες φωνές. Επιπλέον, το Μουσείο πραγματοποιεί δράσεις για όλες τις ομάδες-κοινού, ώστε κάθε πολίτης-επισκέπτης να έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό, αλλά και με την ιστορία και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Ακόμη, συμμετέχει διαρκώς σε συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες που αφορούν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Η ομάδα του Μουσείου με πολλή αγάπη και δουλειά σχεδιάζει και υλοποιεί τα νέα προγράμματα και δράσεις οραματιζόμενη το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο δημιουργεί συνεχώς ευκαιρίες εργασιακής απασχόλησης, ώστε να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται το ίδιο αλλά και να προσφέρει τη δυνατότητα επαγγελματικής εμπειρίας στους νέους επιστήμονες. Κατόπιν, υποδέχεται ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές από όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και από άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, να μελετήσουν τα εκθέματα και τις συλλογές, και να εκπονήσουν μέρος των εργασιών τους.

«Το Μουσείο Παιδείας . . . ταξιδεύει»

Το Μουσείο Παιδείας στα πλαίσια της εξωστρέφειάς του χτίζει γέφυρες επικοινωνίας με κάθε σημείο της χώρας αλλά και παγκοσμίως!!

Λαμία, 2018

Πολυθεματική εκδήλωση

Το Μουσείο μετά από πρόσκληση του Δήμου Λαμιέων συμμετείχε στην πολυθεματική εκδήλωση: «Από “Τα Ψηλά Βουνά” στα σύγχρονα εκπαιδευτικά εγχειρίδια», παρουσιάζοντας την παράσταση χαρτοκουκλοθεάτρου «Το ποτάμι της Γλώσσας», η οποία είναι αφιερωμένη στην εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας από την καθαρεύουσα στη δημοτική. (Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, Δημοτικό Θέατρο Λαμίας)

Πάτρα, 2018

Ιατρικο-Εκπαιδευτικό Συνέδριο

Το Μουσείο Παιδείας συμμετείχε στο Συνέδριο «Νέοι και Αγωγής Υγείας, το Ευ Ζην υπόθεση όλων μας» που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών, με την εισήγηση «Σωματική, Ψυχική και Κοινωνικής Ανάπτυξη Μαθητών: Βιωματικές Προσεγγίσεις μέσα από τις Συλλογές και τα Προγράμματα του Μουσείου Παιδείας Πανεπιστημίου Αθηνών» (19 Μαΐου 2017, Πανεπιστήμιο Πατρών)

Φινλανδία, 2017

Παγκόσμιο Συνέδριο

Το Μουσείο Παιδείας συμμετείχε στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πανεπιστημιακών Μουσείων με την εισήγηση «Museum of Education: Challenges and Successes in a Greek University Museum». ( 3-8 Σεπτεμβρίου 2017, Πανεπιστήμιο Ελσίνκι)

 

Θεσσαλονίκη, 2017

Εκπαιδευτικό Συνέδριο & Μουσεία

 

Το Μουσείο Παιδείας συμμετείχε με έκθεση σχολικών εγχειριδίων στο
συνέδριο της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. “Έρευνα Προγραμμάτων Σπουδών και Σχολικών Βιβλίων”. (17-19 Μαρτίου 2017, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε το Μουσείο Παιδείας σε
μια εκδήλωση αφιερωμένη στο παιδικό θέατρο, την αφήγηση και την ευτυχία. Οι φίλοι των δύο μουσείων συναντήθηκαν και διασκέδασαν εγκαινιάζοντας με επιτυχία τον κύκλο συνεργασίας του Μουσείου με το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. (17-19 Μαρτίου 2017, Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)

Άνδρος, 2016

Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης

Το Μουσείο Παιδείας και το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης  διοργάνωσαν μια  περιοδική έκθεση στην Άνδρο με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας και εξέλιξης της Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη και συγκινητική. (Ιούλιος & Αύγουστος 2016, Άνδρος)

Άμφισσα, 2016

Παιδαγωγικό-Επιστημονικό Συνέδριο

Το Μουσείο μετά από πρόσκληση του Δήμου Δελφών συμμετείχε στο συνέδριο με τίτλο: "Ο Αλέξανδρος Δελμούζος και το σχολείο της εποχής μας: Εκσυγχρονισμός του Εκπαιδευτικού Έργου - Σύγχρονες Διδακτικές Προσεγγίσεις" παρουσιάζοντας τη Μουσειοσκευή του και μέρος των εκθεμάτων του. (12-14 Φεβρουαρίου 2016, Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας)

Λουξεμβούργο & Βρυξέλλες, 2015

Ευρωπαϊκά Σχολεία

Το Μουσείο ‘ταξίδεψε’ στα Ελληνικά Τμήματα του Ευρωπαϊκού Σχολείου Λουξεμβούργου ΙΙ και του Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξελλών ΙΙΙ όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Το σχολείο στην Ελλάδα τον 19ο και τον 20ο αιώνα». Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές ανακάλυψαν την ιστορία της Παιδείας στην Ελλάδα και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. (20-25 Απριλίου 2015, Λουξεμβούργο & Βρυξέλλες)

 

«Το Μουσείο Παιδείας . . . δραστηριοποιείται»

Γνώση & Χρώμα

Ιανουάριος – Μάιος, 2018

Το Μουσείο Παιδείας σε συνεργασία με την εταιρεία Pelikan Hellas διοργανώνει τη δράση «Γνώση&Χρώμα», η οποία είναι αφιερωμένη στον εορτασμό "Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου". Μέσα από τις δραστηριότητες της δράσης τα παιδιά θα μιλήσουν για τη διαχρονικότητα των βιβλίων και την αγάπη τους γι αυτά. Θα δημιουργήσουν δικές τους αφηγήσεις, θα φανταστούν καινούργιες ιστορίες και κυρίως θα διασκεδάσουν!

Ανοιχτά Σχολεία

Φεβρουάριος, Μάρτιος & Νοέμβριος, 2018

Το Μουσείο Παιδείας σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηνών διοργάνωσε τη δράση με τίτλο «Κάθε Βιβλίο, Μία Ιστορία». Στα πλαίσια του προγράμματος, με αποκλειστικό δωρητή το Stavros Niarchos Foundation, οι μικροί φίλοι του Μουσείου γνώρισαν τα παλιά και καινούργια βιβλία μέσα από δημιουργικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Μάιος, 2016, 2017 & 2018

Το Μουσείο Παιδείας γιορτάζει κάθε χρόνο τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με open days δωρεάν ξεναγήσεων για το κοινό και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους.

Scientific Instrument Society

Μάιος, 2018

Με ιδιαίτερη χαρά το Μουσείο της Παιδείας υποδέχθηκε το The Scientific Instrument Society - SIS. Ο Σύλλογος Επιστημονικών Οργάνων ιδρύθηκε το 1983 στην Αγγλία και αποτελείται από ακαδημαϊκούς με ερευνητικά ενδιαφέροντα γύρω από ιστορικά και επιστημονικά όργανα. Μέσα από την επίσκεψή τους στο Μουσείο, τους δόθηκε η δυνατότητα να μελετήσουν τα πρωτότυπα όργανα Πειραματικής Παιδαγωγικής, όπως τα συνέλεξε ο Νικόλαος Εξαρχόπουλος, Έλληνας Παιδαγωγός και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Προέρχονται από τη Γερμανία και χρονολογούνται στη δεκαετία του 1920, γεγονός που τα καθιστά πολύτιμα και σημαντικά για τις μελέτες του Συλλόγου.

Caritas Refugee Program

Ιανουάριος & Φεβρουάριος 2017-8, Νοέμβριος & Δεκέμβριος, 2018

Το Μουσείο Παιδείας υποδέχτηκε την Caritas Hellas (σωματείο ΜΚΟ) και το
πρόγραμμά τους ‘Caritas Athens Refugee Program’. Οικογένειες προσφύγων
επισκέφθηκαν το χώρο, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια μέρα στο σχολείο 100 χρόνια πριν» και διασκέδασαν με τα παραδοσιακά παιχνίδια της σχολικής αυλής που διασώζει το Μουσείο.

Αφηγήσεις του Παρελθόντος

Φεβρουάριος, 2017

Το Μουσείο Παιδείας υποδέχτηκε τα ΚΑΠΗ Ζωγράφου στη συνάντηση “Αφηγήσεις του Παρελθόντος” με θέμα την ανταλλαγή ιστοριών και βιωμάτων των ανθρώπων αυτών από την παλιά σχολική τους ζωή. Οι αφηγήσεις τους, οι οποίες ήταν αρκετές και πλούσιες, καταγράφηκαν και καταχωρήθηκαν ως πολύτιμο υλικό στο αρχείο του Μουσείου.

2015 XVI Universeum Network Meeting

Ιούνιος, 2015

Το Μουσείο συμμετείχε με πόστερ στο 16ο Διεθνές Συνέδριο για τα Πανεπιστημιακά Μουσεία, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πόστερ παρουσιάζονταν στην Αγγλική Γλώσσα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις του Μουσείου.

Φεστιβάλ Εθελοντισμού & Πολιτισμού Χωρίς Σύνορα

Δεκέμβριος 2014 & Ιανουάριος, 2017

Το Μουσείο συμμετείχε στο Φεστιβάλ παρουσιάζοντας μέρος των εκθεμάτων του και των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, η ομάδα του Μουσείου ήρθε σε επαφή με αρκετό κόσμο και πολιτιστικούς οργανισμούς με σκοπό να γίνει ευρέως γνωστή η δράση του.

 

 

3. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Η Πρόεδρος του Τμήματος Φ.Π.Ψ., σε συνέχεια της επικοινωνίας με τους εκπροσώπους των μελών ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ και Βιβλιοθηκονόμων, έχει διοργανώσει από το δεύτερο μισό του 2018 μέχρι σήμερα  με επιτυχία  δωρεάν κύκλους σεμιναρίων που αφορούν σε βασικές γνώσεις πληροφορικής, τα οποία παρακολούθησαν τα μέλη ΕΤΕΠ ΕΙΔΙΠ και οι βιβλιοθηκονόμοι της Φιλοσοφικής Σχολής.

Θα ακολουθήσει νέος κύκλος σεμιναρίων, τα οποία θα προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους της Φιλοσοφικής Σχολής.

4. ΜΑΝΔΡΑ

Μετά τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη Μάνδρα Αττικής το 2017, το Τμήμα Φ.Π.Ψ. της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., με πρωτοβουλία της Προέδρου Μαρίζας Φουντοπούλου, ανέλαβε να οργανώσει χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με δραστηριότητες εκπαιδευτικού περιεχομένου (12-18 Δεκεμβρίου 2017) για τους μαθητές των πληγεισών περιοχών του Δήμου Μάνδρας Αττικής.

Η υλοποίηση των εκδηλώσεων στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και έδωσε ιδιαίτερη χαρά στους μικρούς μαθητές.
Marisa Fountopoulou