Ο Mezirow συναντά τον Kegan: εννοιολογικοί σύνδεσμοι και εφαρμογές στη διδασκαλία της Αγγλικής ως διεθνούς γλώσσας επικοινωνίας.

Citation:

Σηφάκις Νίκος, Κορδία Στεφανία. Ο Mezirow συναντά τον Kegan: εννοιολογικοί σύνδεσμοι και εφαρμογές στη διδασκαλία της Αγγλικής ως διεθνούς γλώσσας επικοινωνίας. In: Α. Κόκκος (Επιμ.) και Συνεργάτες, Διευρύνοντας τη Θεωρία Μετασχηµατισµού: Η συµβολή δέκα σηµαντικών στοχαστών. Αθήνα: Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων; 2019. pp. 143-163.

Abstract:

Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζουμε τους συσχετισμούς ανάμεσα στη Θεωρία Μετασχηματισμού του Mezirow και την εποικοδομητική θεωρία του Robert Kegan. Με βάση την κριτική συζήτηση των επιχειρημάτων που ανέπτυξαν οι δύο θεωρητικοί σχετικά με τις διεργασίες μετασχηματισμού των ενηλίκων, υποστηρίζουμε ότι οι απόψεις τους για τη φύση της μετασχηματίζουσας μάθησης συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό και ότι οι θεωρίες τους, μολονότι διατυπώθηκαν μέσα σε διακριτά επιστημονικά πλαίσια, θα μπορούσαν πραγματικά να αλληλο-εμπλουτιστούν. Με την ολοκλήρωση αυτού του κεφαλαίου ο αναγνώστης θα έχει αποκτήσει μια πλήρη εικόνα όχι μόνο των βασικών αρχών που διέπουν τις θεωρίες του Mezirow και του Kegan, αλλά και, ιδιαιτέρως, του τρόπου με τον οποίο μπορούν να συνδυαστούν και δοκιμαστούν στην πράξη, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη αυτοδυναμία των εκπαιδευομένων. Για τον σκοπό αυτόν παρουσιάζουμε το περίγραμμα μιας πρότασης για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας, το οποίο αναφέρεται τους τρόπους ενσωμάτωσης της μετασχηματίζουσας μάθησης στις μεθοδολογικές πρακτικές της διδασκαλίας της Αγγλικής ως διεθνούς γλώσσας επικοινωνίας (lingua franca).

Publisher's Version