Citation:
Date Presented:
9 May 2015Abstract:
Εισαγωγή: Η Πετοσφαίριση είναι ένα άθλημα το οποίο απαιτεί συνεχείς επαναλαμβανόμενες προσπάθειες υψηλής έντασης (Kuslinger et al, 1987) ενώ παράλληλα περιλαμβάνει πολλές κινητικές δεξιότητες. Σύμφωνα με τους Ziv & Lidor (2010) η σημαντικότερη παράμετρος στην Πετοσφαίριση είναι το κατακόρυφο άλμα. Σε αντίθεση οι Gabbett et al (2007) απέδειξαν ότι οι τεχνικές επιδεξιότητες συνεισφέρουν περισσότερο καθώς μπορούν να προβλέπουν καλύτερα την επιλογή ή όχι εφήβων ταλαντούχων παικτών. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να προσδιοριστούν οι μεταβλητές που σχετίζονται περισσότερομε την επιλογή νεαρών πετοσφαιριστών για την Εθνική ομάδα Παμπαίδων (14-15ετών).
Μέθοδος: Το δείγμα αποτέλεσαν αθλητές της κατηγορίας Παμπαίδων (n=43) οι οποίοι υποβλήθηκαν σε σωματομετρήσεις (σωματικό ύψος και βάρος, ύψος με το χέρι στην ανάταση, σωματικό λίπος) και κινητικά τεστ (κατακόρυφο άλμα (CMJ), άλμα μπλοκ, άλμα επίθεσης, τεστ ευκινησίας 505, δρόμος ταχύτητας 10m). Τέσσερις έμπειροι προπονητές βαθμολόγησαν τον κάθε παίκτη με κλίμακα 0-100κατά τη διάρκεια αγώνων διαχωρίζοντας τους αθλητές σε επιλεγόμενους και μη. Πραγματοποιήθηκε διακριτική ανάλυση για να εκτιμήσει ποιές αξιολογούμενες μεταβλητές μπορούν να προβλέψουν την εκτίμηση των προπονητών.
Αποτελέσματα: Από την ανάλυση προέκυψε μια διακριτική συνάρτηση που διαχώρισε σημαντικά τις ομάδες (λ=0.69; Χ2=15.12; p=0.001; η2=0.12). Το κατακόρυφο άλμα (CMJ) ήταν η μόνη σημαντική παράμετρος που φόρτισε τη συνάρτηση (r=0.85). Η ακρίβεια της διακριτικής εξίσωσης ήταν υψηλή καθώς το ποσοστό σωστού διαχωρισμού με την προσέγγιση της διασταυρούμενης επικύρωσης ήταν 72.1%.
Συζήτηση: Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το κατακόρυφο άλμα μπορεί να διαχωρίσει με επιτυχία νεαρούς Πετοσφαιριστές ηλικίας 14-15 ετών σε επιλεγόμενους ή μη για το επίπεδο Εθνικής ομάδας Παμπαίδων και ίσως αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο αξιολόγησης στην εύρεση νέων ταλέντων στην Πετοσφαίριση.