Βιογραφικό σημείωμα

1. Σπουδές

Ο Χρήστος Καρακόλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968. Το 1986 ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Anatolia και εισήχθη στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Το 1990 εισήχθη μετά τη λήψη του πτυχίου του στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του αυτού Τμήματος με αντικείμενο ειδίκευσης την Καινή Διαθήκη. Από το 1991 έως το 1992 συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Regensburg και από το 1992 έως το 1996 στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης. Από το 1994 έως το 1996 εργάστηκε ως μέλος του Επιστημονικού Βοηθητικού Προσωπικού (Wissenschaftliche Hilfskraft) στην Έδρα του Καθηγητή της Καινής Διαθήκης κ. Otfried Hofius στην Ευαγγελική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης. Παράλληλα εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα «Η θεολογική σημασία των θαυμάτων στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο» υπό τον Καθηγητή της Καινής Διαθήκης του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννη Καραβιδόπουλο. Το 1996 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Θεολογίας.

2. Σταδιοδρομία

Το 1998 εξελέγη στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. σε θέση Λέκτορα με γνωστικό αντικείμενο «Καινή Διαθήκη». To 2003 εξελέγη με εξέλιξη σε θέση Επίκουρου Καθηγητή με το αυτό γνωστικό αντικείμενο στο ανωτέρω Τμήμα. Το 2005 εντάχθηκε με «μετακίνηση» στο Τμήμα Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α., στο οποίο και  μονιμοποιήθηκε το 2006. Το 2012 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2018 Καθηγητής πρώτης βαθμίδας στο ως άνω Τμήμα.

3. Διδασκαλία και επιστημονική παρουσία σε άλλα ιδρύματα

Από το 2004 έως το 2007 δίδαξε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Κατά το χειμερινό εξάμηνο 2003-04 δίδαξε ως Επισκέπτης Λέκτορας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βέρνης. Από το 2007 έως το 2009 δίδαξε επί τέσσερα συναπτά εξάμηνα ως Επισκέπτης Επιστήμονας στο Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Τον Δεκέμβριο του 2010 δίδαξε στο Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών (IOCS) του Cambridge της Αγγλίας. Από το 2008 έως και το 2021 συμμετέσχε ως μέλος Τετραμελούς Επιτροπής σε μία κρίση διδακτορικής διατριβής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, τέσσερις κρίσεις διδακτορικών διατριβών στη Θεολογική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου του Leuven και μία κρίση διδακτορικής διατριβής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Radboud του Nijmegen. Από το 2014 διδάσκει κάθε χρόνο ανελλιπώς ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Regensburg. Επίσης, από το 2014 έως το 2017 χρημάτισε έκτακτος αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του North-West University της Νότιας Αφρικής, ενώ από το 2017 είναι εταίρος-ερευνητής στον Τομέα Παλαιάς και Καινής Διαθήκης στο University of the Free State της Νότιας Αφρικής. Τέλος, από το 2020 είναι εταίρος ερευνητής στο Center of Advanced Studies «Beyond Canon» του Πανεπιστημίου του Regensburg.

4. Συμμετοχές σε συνέδρια – ομιλίες

Έχει δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια της Βέρνης, του Μονάχου, Humboldt του Βερολίνου, της Ιένας, του Βελιγραδίου, του Leuven, του Regensburg, Emory της Atlanta, της Ζυρίχης και του Durham, ενώ έχει μετάσχει με εισήγηση, αλλά και έχει συνδιοργανώσει πολλά επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τέλος, έχει μετάσχει σε ποικίλες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και έχει εκφωνήσει ομιλίες ενώπιον ποικίλων ακροατηρίων για θέματα σχετικά με το γνωστικό του αντικείμενο, αλλά και ευρύτερου θεολογικού και εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος. Το 2021 παρουσίασε, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως, μία από τις έξι κύριες εισηγήσεις (main papers) στο πλαίσιο της 75ης Σύναξης της διεθνούς εταιρίας καινοδιαθηκολόγων Studiorum Novi Testamenti Societas (SNTS).

5. Συμμετοχή σε επιστημονικές εταιρίες, συμβούλια και επιτροπές

Χρημάτισε μέλος στην εκδοτική επιτροπή των περιοδικών Δελτίο Βιβλικών Μελετών (ΔΒΜ) των εκδόσεων «Άρτος Ζωής» και New Testament Studies των εκδόσεων Cambridge University Press, καθώς επίσης και στην Επιτροπή Επιστημονικών Εκδόσεων (Committee on Scholarly Editions) της Γερμανικής Βιβλικής Εταιρίας. Επί του παρόντος είναι μέλος στην Ελληνική Εταιρία Βιβλικών Σπουδών και στην Studiorum Novi Testamenti Societas, στης οποίας τη διευθύνουσα επιτροπή θήτευσε επί τριετία, ενώ συνδιηύθυνε επί πενταετία το σεμινάριό της «The Johannine Writings». Είναι επίσης μέλος στο Colloquium Oecumenicum Paulinum, στο Colloquium Ioanneum και στα διοικητικά συμβούλια της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, καθώς επίσης και συνδιευθυντής στον Τομέα Χειρόγραφης Παράδοσης της Καινής Διαθήκης της ως άνω Ακαδημίας. Διατελεί αντιπρόεδρος στην Επιτροπή της SNTS για την Ανατολική Ευρώπη (Eastern Europe Liaison Committee) και στη συμβουλευτική επιτροπή του περιοδικού Early Christianity του εκδοτικού οίκου Mohr Siebeck, καθώς επίσης και στη νέα εκδοτική επιτροπή των κριτικών εκδόσεων της Καινής Διαθήκης Novum Testamentum Graece (NA) και UBS Greek New Testament (GNT). Είναι ακόμη μέλος στην εκδοτική επιτροπή του περιοδικού Analogia, εκδότης του περιοδικού Ελληνική Περιοδική Έκδοση για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση και πρόεδρος του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός – για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης». Τέλος, είναι μέλος στη διεθνή συμβουλευτική επιτροπή του Center for the Study of New Testament Manuscripts στο Plano του Τέξας.

 

 

 

 

viografiko_simeioma_2020.pdf353 KB