Classes

Εισαγωγή στην Καινή Διαθήκη

Semester: 

Winter

Offered: 

2022

Το μάθημα της Εισαγωγής στην Καινή Διαθήκη εξετάζει και παρουσιάζει καταρχάς την ιστορία του κειμένου και των μεταφράσεων της Καινής Διαθήκης, την επιστήμη της κριτικής του κειμένου της Καινής Διαθήκης, την ιστορία του κανόνα της Καινής Διαθήκης, καθώς επίσης και το γλωσσικό ιδίωμα στο οποίο είναι γραμμένα τα βιβλία της.

Θέματα παύλειας θεολογίας

Semester: 

Spring

Offered: 

2021
Εισαγωγικά στοιχεία για τον βίο και τις επιστολές του απ. Παύλου. Μελέτη αντιπροσωπευτικών κειμένων σχετικών με την παύλεια χριστολογία, σωτηριολογία, εσχατολογία, εκκλησιολογία και ανθρωπολογία. Θεώρηση σύγχρονων ερμηνευτικών τάσεων. Εξέλιξη της παύλειας θεολογίας μέσα στην παύλεια σχολή. Χρήση της Παλαιάς Διαθήκης. Θεώρηση των θεμάτων υπό το πρίσμα της ιστορίας της παράδοσης, της καθόλου παύλειας θεολογίας, καθώς και της ιστορίας της ερμηνείας.

Ερμηνεία του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου

Semester: 

Spring

Offered: 

2021
Εισαγωγικά ζητήματα, ιστορικοκριτική, αφηγηματολογική και θεολογική ερμηνεία, τοποθέτηση στο κοινωνικοϊστορικό πλαίσιο της εποχής της Καινής Διαθήκης, ανάλυση των ιδιαίτερων θεολογικών χαρακτηριστικών του.

Βιβλογνωσία της Καινής Διαθήκης

Semester: 

Spring

Offered: 

2021

Το μάθημα έχει χαρακτήρα ασκήσεως και συμπληρώνει το υποχρεωτικό μάθημα της Εισαγωγής στην Καινή Διαθήκη, που διδάσκεται στο α΄ εξάμηνο. Στο πλαίσιό του εξετάζονται τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης με έμφαση στο περιεχόμενό τους. Εξαίρονται ομοιότητες και διαφορές, παράλληλα χωρία, καθώς και η αξιοποίηση υλικού από την Παλαιά Διαθήκη. Επίσης μελετώνται η δομή, η ρητορική, η γλώσσα, οι παραστάσεις και οι συμβολισμοί κάθε βιβλίου. Τέλος, θίγονται βασικά θέματα εισαγωγής, ιστορίας του κανόνα, κριτικής του κειμένου και θεολογίας της Καινής Διαθήκης.

Χριστολογία και σωτηριολογία στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο

Semester: 

Winter

Offered: 

2020
Μελέτη της χριστολογίας και της σωτηριολογίας ως των κεντρικών θεμάτων του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου. Ερμηνεία σχετικών κειμένων από όλο το εύρος του ευαγγελίου. Μελέτη των σχετικών θεμάτων στην Ιστορία της Παράδοσης του Ιουδαϊσμού, στον θρησκειοϊστορικό περίγυρο της Καινής Διαθήκης και στη χριστιανική ιστορία της πρόσληψης. Σύνδεση με τη σύνολη ιωάννεια θεολογία. Συγκριτική μελέτη παράλληλων κειμένων από τα συνοπτικά ευαγγέλια. Εξέλιξη της σύγχρονης έρευνας. Μεθοδολογικές αρχές.

Ερμηνεία του κατά Μάρκον Ευαγγελίου

Semester: 

Winter

Offered: 

2020
Μελέτη του κατά Μάρκον Ευαγγελίου, του αρχαιότερου χριστιανικού ευαγγελίου. Μετάφραση από το πρωτότυπο κείμενο και ερμηνεία ιστορική, φιλολογική, αφηγηματική και θεολογική. Σύγκριση με τα άλλα ευαγγέλια, κυρίως με τα άλλα δύο συνοπτικά ευαγγέλια, των οποίων το κατά Μάρκον αποτελεί την κύρια πηγή. Ανάδειξη της θεολογικής ιδιοπροσωπίας και των θεολογικών στόχων του ευαγγελιστή. Τοποθέτηση του ευαγγελίου εντός της ευρύτερης πρωτοχριστιανικής γραμματείας, αλλά και εντός του ελληνορρωμαϊκού και ιουδαϊκού περιγύρου του.

Ερμηνεία παύλειων επιστολών

Semester: 

Winter

Offered: 

2020
Σκιαγράφηση του βίου του Αποστόλου Παύλου στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής του. Εισαγωγικές πληροφορίες και προβλήματα της επιστημονικής έρευνας των παύλειων επιστολών. Ειδικά αναφορά στο corpus των «επιστολών της αιχμαλωσίας». Ερμηνεία των επιστολών προς Φιλιππησίους και προς Φιλήμονα με αναφορά σε θέματα κριτικής του κειμένου, γλωσσικά, δομικά, μορφολογικά, υφολογικά, ιστορικά, κοινωνιολογικά, ερμηνευτικά και θεολογικά.

Αφήγηση και Θεολογία

Semester: 

Winter

Offered: 

2020
Εισαγωγή στον επιστημονικό κλάδο της αφηγηματολογίας (Narratology) ή αφηγηματικής κριτικής (Narrative Criticism). Ιστορία, παρουσίαση αφηγηματική θεωρίας, εξέταση αφηγηματικών κειμένων, εφαρμογή αφηγηματικών τεχνικών, εκμάθηση μεθόδων αφηγηματολογικής ανάλυσης, σημασία της αφηγηματολογίας για την κατανόηση χριστιανικών αφηγηματικών κειμένων (βιβλικών, αγιολογικών κ.ά.), αφήγηση και θεολογία στην τέχνη, αφηγηματική θεολογία.