Η άποψη των φοιτητών/τριών ΤΕΦΑΑ Παν/μίου Αθηνών σχετικά με την πρόθεση χρήσης αναβολικών ουσιών στον αθλητισμό

Citation:

Μαυροδάκος Π, Γογγάκη Κ. Η άποψη των φοιτητών/τριών ΤΕΦΑΑ Παν/μίου Αθηνών σχετικά με την πρόθεση χρήσης αναβολικών ουσιών στον αθλητισμό. 2011.

Abstract:

  • Η άποψη των φοιτητών/τριών ΤΕΦΑΑ Αθηνών σχετικά με την πρόθεση χρήσης αναβολικών ουσιών στον αθλητισμό,

    Παναγιώτης Μαυροδάκος, Κωνσταντίνα Γογγάκη. Είναι βέβαιο, ότι η χρήση απαγορευμένων ουσιών υποκρύπτει πολλά κοινωνικά προβλήματα. Ο αθλητισμός, ιδιαίτερα όταν λαμβάνει χώρα σε μια υλιστική κοινωνία που έχει καταστήσει ως προτεραιότητά της την οικονομική επιτυχία, καλείται να ανταποκριθεί σε παρόμοιο ρόλο. Εξάλλου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διογκώνουν πολλές φορές υπέρμετρα την οικονομική διάσταση μιας επιλογής, προβάλλοντας συχνά κάθε περίπτωση τέτοιας επιτυχίας. Τα ίδια εστιάζονται με ζήλο, τόσο σε περιπτώσεις προσώπων οικονομικής επιφάνειας, όσο και σε πρόσωπα του επαγγελματικού αθλητισμού. Ακόμη χειρότερα, σπεύδουν να προβάλλουν πολύ πέρα από το δέον περιπτώσεις αθλητών και πρωταθλητών που έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, με αποτέλεσμα να έχει εθιστεί το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, στην αποδοχή τέτοιου είδους ενεργειών. Το αθλητικό μάρκετινγκ, εξάλλου, τείνει να πείσει ολόκληρη την κοινωνία, ότι η χρήση ναρκωτικών και αναβολικών ουσιών είναι απαραίτητη για την επίτευξη οποιασδήποτε επιτυχίας, κάτι, όμως, το οποίο πλάθει μια χαλαρή ηθική συνείδηση. Όσο, όμως κι αν ευθύνονται στη χρήση των αναβολικών ουσιών τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το αθλητικό μάρκετινγκ, δεν μπορεί ν’ αποσείσει κανείς την κύρια ευθύνη από την ίδια την κοινωνία και τις διαμορφωμένες αξίες της. Εάν οι αξίες αυτές δεν είναι ικανές να θωρακίσουν το άτομο με άμυνες και αντιστάσεις, τότε η ηθική του υπόσταση είναι διάτρητη, επιτρέποντας την είσοδο πολλών παράσιτων. Τα παράσιτα που ως ‘απαγορευμένες ουσίες’ εισχωρούν στο σώμα του αθλητισμού, μπορεί κατά καιρούς να του προσφέρουν μια ψεύτικη χαρά, αλλά σταδιακά το κατατρώνε. Οι ουσίες αυτές διατίθενται σε μεγάλη γκάμα, που εκτείνεται από τα ορμονικά πεπτίδια και τα ανάλογά τους, τα διεγερτικά, τα ναρκωτικά διεγερτικά, τους β-αναστολείς, τα διουρητικά, τα ανδρογόνα αναβολικά στεροειδή και τις απαγορευμένες μεθόδους. Η ποικιλία τους έχει ξεπεράσει προ πολλού την όποια «ερασιτεχνικού τύπου» παραγωγή, έχοντας φτάσει σε σφαίρες ψυχρού επαγγελματισμού και αισχροκέρδειας. Ακόμη και από τα Γυμναστήρια της γειτονιάς οι νέοι προμηθεύονται ανεξέλεγκτης παραγωγής ουσίες, προκειμένου να «φουσκώσουν» τους μύες τους.

  • ***
  • Απόσπασμα του Ερευνητικού Προγράμματος που διεξήχθη στο πλαίσιο της Γραμματείας Επιτροπής Ερευνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με Επιστημονική Υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια Κων/να Γογγάκη και με θέμα: «Οι απόψεις των φοιτητών/τριών του ΤΕΦΑΑ Αθηνών σχετικά με τη χρήση, την πρόθεση χρήσης και τις ηθικές διαστάσεις της χρήσης των αναβολικών ουσιών στον αθλητισμό».

http://www.pepfa.gr/periodiko/144-2011-06-21-13-56-29.html

http://www.pepfa.gr/index.php?option=com_content&view=category&id=34:teyxos-2012&Itemid=54&layout=default&limitstart=20 (Τεύχος 2012)

http://www.pepfa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=144:2011-06-21-13-56-29&catid=34:teyxos-2012&Itemid=54