Δημήτρης Άνθης. Ο ζωγράφος-ποιητής

Citation:

Γογγάκη Κ. Δημήτρης Άνθης. Ο ζωγράφος-ποιητής. Πόρφυρας. 1992;60:157-158.

Abstract:

(1992). Γογγάκη Κωνσταντίνα. Δημήτρης Άνθης. Ο ζωγράφος-ποιητής. Πόρφυρας, 60:157-158.  

                Ο ζωγράφος Δημήτρης Άνθης (1925-1991) υπήρξε μαθητής του Γάλλου ζωγράφου Tin Florias της σχολής της Μονμάρτης, και προσωπικός φίλος του τεχνοκρίτη, ιστορικού της τέχνης, Τζούλιο Καΐμη. Στην ζωγραφική του εξιδανί­κευσε τη μορφή της Γυναίκας και μορφοποίησε την Αγάπη. Στις "Παναγίες" του, που μαζί με τα τοπία και τις προσωπογραφίες του αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά έργα του, συνυπάρχουν όλα τα θηλυκά σύμβολα, αλλά περισσότερο η Μάνα, ως σύμβολο του Πόνου και της Εγκαρτέρησης. Στην αγκαλιά της κρατάει τον Γιο της, τα χαρακτηριστικά του προσώπου του οποίου αντικαθιστά ένας σταυρός. Δεν μπορεί, ωστόσο, κανείς να δει το ένα σύμβολο χωρίς το άλλο: τη Μάνα δηλαδή χωρίς τον Γιο - Σταύρωση, ή τον Γιο χωρίς την θεϊκή προστασία της Μάνας, αλλά μόνο ως αδιάσπαστη ενότητα μπορεί να τα εκλάβει.

Ο Άνθης δεν σταμάτησε ποτέ το οδοιπορικό του. Ο ίδιος άλλωστε ήταν ένας οδοιπόρος, στη ζωή και στην τέχνη, στη γνώση και στην αναζήτησή της. Αυτή η πορεία του στην ποιότητα εκφράζεται μέσα στο έργο του. Από τα σκοτεινά, ποιητικά και μυστικιστικά έργα του πρώτου καιρού, θα φτάσει στα αρμονικά, εξαϋλωμένα θαρρείς έργα. Τα έργα του Άνθη, κατά τον φιλόσοφο Καΐμη, δεί­χνουν μιαν αγάπη για την αλήθεια στη Τέχνη και μιαν απώτερη καλλιέργεια στη μελέτη του ατόμου και της φύσης, γι' αυτό και αποδίδουν μια πλούσια ποιότητα.

 http://www.anthisdimitris.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=196:goggaki-konstantina-gia-anthi&catid=41:news&Itemid=79