Εκπαίδευση εκπαιδευτικών με θέμα τη θέση της θρησκείας στο σχολείο - Βιωματικό εργαστήριο για ένα σχολείο με ανθρώπους για ανθρώπους

Citation:

Κουκουνάρας- Λιάγκης, Μ. (2019). Εκπαίδευση εκπαιδευτικών με θέμα τη θέση της θρησκείας στο σχολείο - Βιωματικό εργαστήριο για ένα σχολείο με ανθρώπους για ανθρώπους. In Μ. Κουκουνάρας- Λιάγκης & Γιαννούλη, Μ. (Eds.), Θέατρο & παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση: Ουτοπία ή αναγκαιότητα; Theatre/Drama and Performing Arts in Education: Utopia or Necessity? (pp. 430-437). Αθήνα: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Abstract:

Το παρόν άρθρο αναφέρεται στη διαχείριση επίμαχων ζητημάτων στο σχολείο και
εστιάζει στη θρησκευτική ετερότητα στον σύγχρονο κόσμο, και ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή κοινωνία, και κυρίως στην καταλλαγή μεταξύ των ανθρώπων που ακολουθούν διαφορετικές θρησκείες ή καμία θρησκεία. Με βάση τις βασικές αρχές της βιωματικής μάθησης, αναπτύσσεται θεωρητικά και πρακτικά ένα εργαστήριο εκπαίδευσης εκπαιδευτικών που συνδυάζει το θέατρο και τη διδασκαλία-διαχείριση επίμαχων ζητημάτων. Η εκπαίδευση στοχεύει στον αναστοχασμό των συμμετεχόντων, ώστε να κατανοούν την ανάγκη του θρησκευτικού γραμματισμού αξιοποιώντας τη θεατροπαιδαγωγική ως μέθοδο, που βοηθά στην έρευνα-δράση για ένα σχολείο ανθρώπινο που εκπαιδεύει ανθρώπους και πολίτες.